Урок з основ здоров’я на тему: «Безпека харчування: безпечні чи небезпечні чіпси?»
16.11.15 року в рамках Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності в Золочівському НВК учителем біології у 6 класі було проведено урок з основ здоров’я на тему: «Безпека харчування: безпечні чи небезпечні чіпси?».
Метою якого було сформувати у школярів поняття «здоровий спосіб життя», розкрити шкідливий вплив чіпсів на організм; навчити учнів робити критичний вибір продуктів харчування при повній поінформованості про їхній склад; виховувати бережливе ставлення до власного організму і здоров’я.
Про шкоду або користь чіпсів науковці та громадскість сперечаються і сперечатимуться ще дуже довго, тому ми вирішили розібратися в цьому питанні. Чіпси – це популярний продукт, який (якщо вірити рекламним роликам) успішно заглушає апетит, його жують також просто від нудьги. Виникає запитання: чи дійсно сучасні чіпси виготовляються з натуральної сировини, чи відповідають вони назві «картопляні чіпси»? Проте, продукт, який виробляється сучасною промисловістю – це що завгодно, але не картопляні чіпси. Це суррогат, що складається з борошна і модифікованого соєвого крохмалю. Крохмаль, потрапляючи в організм людини, перетворюється на глюкозу. Для покращення смаку в чiпси додають ароматизатори i пiдсилювачi смаку, для хорошого хрускоту i правильної консистенцiї — спецiалiзованi емульгатори, для збереження — консерванти. У чіпсах є майже все, чого не повинно бути в нашій їжі. :
На уроці учні, порівнявши процес горіння куплених і домашніх чіпсів, їхні смакові якості, запах, змогли переконатись у тому, що домашні чіпси мають набагато кращі смакові та ароматичні характеристики. Говорити про шкоду або користь чіпсів потрібно, як про доведений факт виключно шкоди. Крім того, порівнявши економічні затрати на цей продукти, ми визначили, що ціна чіпсів у магазині перевищує реальні затрати на їхнє виробництво у декілька разів. Отже, ціна чіпсів не відповідає їхній якості.
На уроці школярі зробили висновок: людина складається з того, що вона споживає у їжу, тому потрібно дбати про безпеку свого харчування.
Tpoцьka O.C. учитель біології, хімії та основ здоров'я
Коментарi